| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość budżetowa > Kadry i płace > Podróże służbowe > Dieta a całodzienne wyżywienie pracownika

Dieta a całodzienne wyżywienie pracownika

Pracownik został wysłany w trzydniową podróż służbową. Wyjechał 5 października o godz. 10.00, a wrócił 7 października o godz. 18.00. W pierwszym dniu miał zapewniony obiad (o godz. 14.00) i kolację (o godz. 18.00). W drugim dniu miał śniadanie (o godz. 9.00), obiad (o godz. 14.00) i kolację (o godz. 18.00). W trzecim dniu było śniadanie (o godz. 9.00) i obiad (o godz.14.00). Ile wyniesie dieta z tytułu podróży służbowej?

Pracodawca, który zapewni pracownikowi tzw. całodzienne wyżywienie, nie ma obowiązku wypłacania diety.

 

Pracownikowi przysługuje dieta w przypadku odbywania podróży służbowych na terenie kraju. Dieta jest przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia w czasie podróży pracownika.

Należności z tytułu diet oblicza się za czas od rozpoczęcia podróży służbowej (wyjazdu) do powrotu (przyjazdu) po wykonaniu zadania (tabela). Oznacza to, że czas pobytu pracownika w delegacji to nie tylko czas pobytu w miejscowości, do której pracownik został skierowany, ale również czas przemieszczania się pracownika środkami transportu w celu dojechania do wskazanej przez pracodawcę miejscowości i powrotu z niej.

Tabela. Wysokość należności z tytułu diet

Diety nie przysługują pracownikowi, który:

• został delegowany do miejscowości swojego stałego lub czasowego pobytu,

• przebywał w podróży, która trwała co najmniej 10 dni, i wykorzystał przysługujące mu prawo do przejazdu w dniu wolnym od pracy do miejscowości stałego lub czasowego pobytu na koszt pracodawcy,

miał zapewnione bezpłatne całodzienne wyżywienie.

ZAPAMIĘTAJ!

Przez całodzienne wyżywienie rozumie się co najmniej trzy posiłki dziennie.

Pracownik wyjechał w podróż służbową 5 października o godzinie 10.00, a wrócił 7 października o godzinie 18.00. Przebywał zatem w podróży dwie pełne doby oraz 8 godzin z trzeciej – rozpoczętej doby.

W pierwszej dobie podróży służbowej pracownik miał zapewnione dwa posiłki, ale wiąże się to z tym, że rozpoczął podróż o godzinie 10.00, czyli już po godzinie rozpoczęcia swojej pracy. Należy więc przyjąć, że w tym dniu pracownik sam sobie zapewnił śniadanie. Drugiego dnia podróży pracodawca zapewnił pracownikowi trzy posiłki – czyli pełne, całodzienne wyżywienie. Trzeci dzień to również niepełna doba podróży, w której pracownik miał zapewnione śniadanie i obiad. Godzina powrotu pracownika z podróży służbowej nie zobowiązywała pracodawcy do zapewnienia mu trzeciego posiłku.

W związku z tym pracownik nie ma prawa do diety z tytułu podróży służbowej, gdyż w czasie jej odbywania pracodawca zapewnił mu pełne wyżywienie. Liczbę posiłków należy odnieść bowiem do godzin wyjazdu i powrotu pracownika z podróży służbowej. Innymi słowy, jeżeli z całego programu podróży służbowej wynika, że pracodawca zapewnił pracownikowi możliwą ilość posiłków, to należy przyjąć, że było to całodzienne wyżywienie.

MAGDALENA KASPRZAK

 

Podstawa prawna

• Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju (Dz.U. Nr 236, poz. 1990; ost.zm. Dz.U. z 2006 r. Nr 227, poz. 1661)

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia księgowego

POLECANE

Pracownicy służby zdrowia

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

ANGIELSKI DLA KSIĘGOWYCH

Eksperci portalu infor.pl

Beata Tarnowska - Kupny

Coach biznesu, mentor, doradca, z ponad 20-letnim doświadczeniem w biznesie, ekspert w zarządzaniu łańcuchem dostaw, logistyką, zakupami w branżach: FMCG, dobra luksusowe, produkcja, wysoko zaawansowane technologie, telekomunikacja. Realizowała duże projekty w firmach krajowych oraz globalnych, tworzyła i wdrażała strategie biznesowe oraz wielofunkcyjne procesy, prowadziła negocjacje z firmami globalnymi. Posiada praktyczną wiedzę budowania i rozwoju biznesu, realizacji projektów biznesowych, budowania i zarządzania zespołami. Jest partnerem w firmie konsultingowej Lynton Polska oraz Coaching Partnerzy. Współpracuje z Polish Women Network organizacją wspierającą kobiety w rozwoju zawodowym i osobistym. Od ponad 20 lat jest praktykiem coachingu menedżerskiego budującego zaangażowanie pracowników. Od kilku lat pracuje z biznesem jako coach i mentor. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Menedżerów Logistyki i Zakupów.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »
Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od ksiegowosc-budzetowa.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE
TAK