Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość budżetowa > Rachunkowość budżetowa > Wydatki strukturalne > Roczne sprawozdania Rb-WSa i Rb-WSb o wydatkach strukturalnych

Roczne sprawozdania Rb-WSa i Rb-WSb o wydatkach strukturalnych

Roczne sprawozdania Rb-WSa i Rb-WSb sporządzane są przez jednostki sektora finansów publicznych z wydatków strukturalnych poniesionych z krajowych środków publicznych.

Obowiązek sporządzania sprawozdania o wydatkach strukturalnych Rb-WSa i Rb-WSb wynika z rozporządzenia Ministra Finansów z 3 lutego 2010 r. w sprawie sprawozdawczości budżetowej. Szczegółowe zasady sporządzania sprawozdań Rb-WSa i Rb-WSb, w tym prawidłowego wypełnienia w celu przesłania wersji elektronicznej oraz samego sposobu przesyłania - zostały natomiast opisane w „Instrukcji sporządzania rocznych sprawozdań Rb-WSa i Rb-WSb o wydatkach strukturalnych" - stanowiącej załącznik nr 40 do rozporządzenia.

Sprawozdanie Rb-WSa

Sprawozdanie Rb-WSa w zakresie wydatków strukturalnych poniesionych przez jednostki samorządu terytorialnego – sporządzane jest przez przewodniczących zarządów jednostek samorządu terytorialnego, którzy wykazują wydatki zbiorcze, skonsolidowane obejmujące również wydatki przedstawione w sprawozdaniach jednostkowych przez:
• kierowników samorządowych jednostek budżetowych,
• kierowników samorządowych zakładów budżetowych,
• kierowników samorządowych instytucji kultury,
• kierowników samorządowych zakładów opieki zdrowotnej,
• kierowników innych samorządowych osób prawnych, utworzonych na podstawie odrębnych ustaw.

Jednostki organizacyjne i nadzorowane przez jednostki samorządu terytorialnego przekazują w terminie do dnia 31 marca po upływie okresu sprawozdawczego sprawozdanie jednostkowe właściwej jednostce, która sporządzi sprawozdanie zbiorcze i skonsolidowane.

Sprawozdanie Rb-WSa powinno być sporządzone na obowiązującym formularzu, zamieszczonym na stronie internetowej Ministerstwa Finansów (www.mofnet.gov.pl).

Jednostki zobowiązane do sporządzania sprawozdania (zbiorczego) przekazują sprawozdanie do Ministerstwa Finansów – Departamentu Polityki Regionalnej i Rolnictwa w formie dokumentu i formie elektronicznej w terminie do dnia 30 kwietnia po upływie okresu sprawozdawczego.

W tytule e-maila należy umieścić treść odpowiadającą symbolowi terytorialnemu nadanemu jednostce przez GUS zgodnie z podanym wzorem - RbWSa_rrrr_JST_kw_kms_kg gdzie :
• rrrr – oznacza pełny rok, za który przesłano sprawozdanie,
• kw – kod właściwy dla województwa,
• kms – kod właściwy dla miasta na prawach powiatu lub starostwa powiatowego,
• kg – kod właściwy dla gminy (bez oznaczenia typu jednostki)

Przykłady:
• Miasta na prawach powiatu – np. RbWSa_2009_JST_14_65 (Miasto Warszawa),
• Starostwa powiatowe – np. RbWSa_2009_JST_14_32 (Powiat warszawski zachodni),
• Gminy – np. RbWSa_2009_JST_14_32_06 (Ożarów Mazowiecki).

SmartMedia

SmartMedia to firma technologiczna i lider rynku producentów oprogramowania do zarządzania majątkiem i inwentaryzacji. Oprogramowanie tworzone w ścisłej współpracy z ekonomistami, prawnikami, księgowymi i najlepszymi programistami firmy. To dzięki temu rozwiązania SmartMedia są zgodne z obecnymi wymogami prawa oraz światowymi standardami informatycznymi.