Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość budżetowa > Sprawozdawczość > Pozostałe > Oświadczenia o stanie kontroli zarządczej - nowy obowiązek

Oświadczenia o stanie kontroli zarządczej - nowy obowiązek

Do 30 kwietnia kierownicy jednostek sektora finansów publicznych i ministrowie, jako osoby odpowiedzialne za zapewnienie funkcjonowania adekwatnej, skutecznej i efektywnej kontroli zarządczej w sektorze finansów publicznych, po raz pierwszy mają obowiązek złożenia oświadczenia o stanie kontroli zarządczej.

Jeśli oświadczenie wypełnia:

● kierownik jednostki sektora finansów publicznych – należy podać nazwę pełnionej funkcji w jednostce,

● minister – należy podać nazwę ministra, ustaloną przez Prezesa Rady Ministrów na podstawie art. 33 ust. 1 ustawy z 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów.

Minister kierujący działem lub wieloma działami składa jedno oświadczenie w zakresie wszystkich kierowanych przez niego działów administracji rządowej. Oświadczenie musi obejmować również urząd obsługujący ministra, natomiast nie obejmuje ono jednostek podległych i nadzorowanych przez ministra, które nie są jednostkami sektora finansów publicznych w rozumieniu uofp.

Oświadczenie o stanie kontroli zarządczej składa się z trzech działów podzielonych na kilka części. W oświadczeniu odniesiono się do kontroli zarządczej jako do systemu obejmującego następujące elementy:

● zgodność działalności z przepisami prawa oraz procedurami wewnętrznymi,

● skuteczność i efektywność działania,

● wiarygodność sprawozdań,

● ochrona zasobów,

● przestrzeganie i promowanie zasad etycznego postępowania,

● efektywność i skuteczność przepływu informacji,

● zarządzanie ryzykiem.

TABELA. Charakterystyka elementów „Oświadczenia o stanie kontroli zarządczej”

@RY1@i40/2011/007/i40.2011.007.000.0021.001.jpg@RY2@

@RY1@i40/2011/007/i40.2011.007.000.0021.002.jpg@RY2@

Czytaj także: Nowe standardy kontroli zarządczej w sektorze finansów publicznych>>