Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość budżetowa > Sprawozdawczość > Sprawozdawczość budżetowa > Sprawozdania budżetowe po zmianach w 2016 r.

Sprawozdania budżetowe po zmianach w 2016 r.

Sprawozdania budżetowe po zmianach po raz pierwszy mają zastosowanie do sprawozdań miesięcznych za marzec 2016 i kwartalnych za I kwartał 2016 r. Najważniejsza zmiana związana jest z możliwością korzystania przez samorządy ze wspólnej obsługi administracyjnej, finansowej i administracyjnej.

Część zmian w sprawozdawczości budżetowej już obowiązuje

Stosuje się je po raz pierwszy do sprawozdań miesięcznych za marzec 2016 r. i kwartalnych za I kwartał 2016 r. Poprawki są zarówno w zakresie budżetu państwa, jak i w zakresie budżetów jednostek samorządu terytorialnego

Minister finansów wydał rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie sprawozdawczości budżetowej.

Zmiany w zakresie budżetu państwa w większości związane są z uaktualnieniem rozporządzenia w sprawie sprawozdawczości budżetowej do aktualnie obowiązującego stanu prawnego określonego w innych przepisach.

Polecamy produkt: Sprawozdawczość budżetowa

Wprowadzono również do katalogu symboli identyfikujących państwowe fundusze celowe symbol dla Funduszu Wspierania Organizacji Pożytku Publicznego.

Najistotniejsza zmiana w zakresie budżetów jednostek samorządu terytorialnego jest związana z wejściem w życie 1 stycznia 2016 r. ustawy z 25 czerwca 2015 r. o zmianie ustawy o samorządzie gminnym oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 1045). Umożliwia ona samorządowym jednostkom organizacyjnym korzystanie ze wspólnej obsługi administracyjnej, finansowej i organizacyjnej. W związku z tym dokonano zmian przepisów w tym zakresie, wprowadzając m.in. w par. 2 pkt 10 (słownik pojęć) zasadę, że przez kierownika jednostki obsługującej należy rozumieć kierownika jednostki obsługującej, o której mowa odpowiednio w ustawie z 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 1515 i 1890), ustawie z 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 1445 i 1890) i ustawie z 5 czerwca 1998 r. o samorządzie województwa (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 1392 i 1890). Tym samym uregulowano zapisy związane z obowiązkiem sporządzania i przekazywania sprawozdań oraz ich podpisem, jak również wprowadzono zmiany w tym zakresie w załączniku nr 44 oraz 40.

Wprowadzono również zmiany w załączniku nr 39, m.in. w zakresie sprawozdania Rb-27S, gdzie do opisu kolumny „Należności” dodano zapis, że wykazuje się również zaległości podatkowe zabezpieczone hipoteką, natomiast w zakresie opisu kolumny „Dochody otrzymane” dodano, że pomniejsza się o dokonane zwroty.

Istotna zmiana została wprowadzona w zakresie ujmowania w sprawozdaniu Rb-27S dochodów budżetowych pobieranych przez urzędy skarbowe i przekazywanych na rzecz jednostki samorządu terytorialnego. W tym zakresie uregulowano szczegółowo wykazywanie tych dochodów w podziale na:

Parco

Biuro Rachunkowe PARCO S.C.

Notyfikacje
Czy chcesz otrzymywać informacje o najnowszych zmianach? Zaakceptuj powiadomienia od ksiegowosc-budzetowa.Infor.pl
Powiadomienia można wyłączyć w preferencjach systemowych
NIE