Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość budżetowa > Sprawozdawczość > Sprawozdawczość budżetowa > Sprawozdanie Rb-WSa i Rb-WSb za 2016 r.

Sprawozdanie Rb-WSa i Rb-WSb za 2016 r.

Z niniejszej porady dowiedzieć się można na podstawie jakich danych sporządzić można sprawozdania. Przypomniane zostały terminy sporządzenia oraz przekazania rocznych sprawozdań o wydatkach strukturalnych za 2016 r..

Wydatki związane z realizacją projektów w ramach perspektywy 2014–2020 (m.in. w ramach PO WER, RPO) nie powinny być wykazywane w sprawozdaniu o poniesionych przez daną jednostkę wydatkach strukturalnych (patrz: odpowiedź Ministerstwa Finansów na pytanie redakcji PORADNIKA Rachunkowości Budżetowej opublikowane w PRB 2/2016 na str. 12). Wydatki realizowane w 100% ze środków krajowych nadal należy klasyfikować jako wydatki strukturalne w kodach i obszarach dotychczas obowiązujących.

Sprawozdania należy sporządzić na podstawie danych pozyskanych z wyodrębnionej analitycznie ewidencji wydatków strukturalnych. Jeśli w jednostce nie wystąpiły wydatki strukturalne, ma ona obowiązek sporządzenia sprawozdania zerowego i przekazania go jednostce nadrzędnej.

● Obowiązujący wzór sprawozdania Rb-WSa można pobrać ze strony www.irb.infor.pl

Tabela. Terminy sporządzenia i przekazania rocznych sprawozdań o wydatkach strukturalnych za 2016 r.

Roczne sprawozdanie Rb-WSa

rodzaj sprawozdania

podmioty zobowiązane do sporządzenia

termin