Klasyfikacja budżetowa opłat za urzędowe kontrole żywności
REKLAMA
Państwowy powiatowy inspektor sanitarny jest organem rządowej administracji zespolonej w powiecie (art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy z 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej). Od 1 lipca 2011 r., zgodnie z art. 15 ust. 3 tej ustawy, stacja sanitarno-epidemiologiczna jest jednostką budżetową będącą podmiotem leczniczym finansowanym z budżetu państwa. Ponadto z art. 36 ust. 3a wynika, że opłaty za badania laboratoryjne i inne czynności w ramach urzędowych kontroli żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określają przepisy ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
REKLAMA
Na podstawie art. 75 ust. 4 tej ustawy wydano rozporządzenie Ministra Zdrowia z 8 maja 2009 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.
Zamów książkę: Klasyfikacja budżetowa 2012 »
Ten akt wykonawczy określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej (dalej: PIS) za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym metody obliczania niektórych opłat, stawki opłat oraz sposób wnoszenia opłat. Z kolei opłaty za czynności wykonywane przez pracowników PIS w ramach urzędowych kontroli żywności obejmują koszty wykonania czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań higienicznych. Do tego w § 4 ww. rozporządzenia ustalono, że stawka opłaty za wykonanie czynności obejmuje stawkę ryczałtową:
● z tytułu przeprowadzenia czynności kontrolnych – 45 zł,
● za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzenia czynności kontrolnych – 15 zł.
W związku z tym, że obowiązkowe opłaty, o których mowa w pytaniu, stanowią dochody odprowadzane do budżetu państwa (przez państwowe jednostki budżetowe), to zgodnie z rozporządzeniem Ministra Finansów z 2 marca 2010 r. w sprawie szczegółowej klasyfikacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych powinny być klasyfikowane w § 4510 „Opłaty na rzecz budżetu państwa”. A zatem klasyfikowanie w § 443 „Różne opłaty i składki” nie będzie właściwe.
Podstawy prawne
● Ustawa z 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (j.t. Dz.U. z 2011 r. Nr 212, poz. 1263; ost.zm. Dz.U. z 2011 r. Nr 113, poz. 657)
● Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (j.t. Dz.U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914; ost.zm. Dz.U. z 2011 r. Nr 171, poz. 1016)
● Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 8 maja 2009 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz.U. Nr 78, poz. 656; ost.zm. Dz.U. z 2011 r. Nr 18, poz. 95)
● Rozporządzenie Ministra Finansów z 2 marca 2010 r. w sprawie szczegółowej klasyfikacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych (Dz.U. Nr 38, poz. 207; ost.zm. Dz.U. z 2011 r. Nr 185, poz. 1098)
Więcej na ten temat w Rachunkowości budżetowej
REKLAMA
REKLAMA