Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość budżetowa > Wiadomości > Wzór oświadczenia majątkowego 2018 r.

Wzór oświadczenia majątkowego 2018 r.

Ustawa o jawności życia publicznego wymusiła przygotowanie nowego wzoru oświadczenia majątkowego.

W nowym wzorze oświadczenia majątkowego, przygotowanego w ramach nowej ustawy o jawności życia publicznego, rozszerzono znacznie miejsce na wpisy i zakres źródeł dochodów osiąganych w danym okresie.

W poniedziałek minister koordynator służb specjalnych Mariusz Kamiński i jego zastępca Maciej Wójcik przedstawili założenia projektu nowej ustawy, która zastąpi trzy dotychczasowe: o ograniczeniu działalności gospodarczej osób pełniących funkcje publiczne, o lobbingu i o dostępie do informacji publicznej.

Celem ustawa o jawności życia publicznego ma być wzmocnienie przejrzystości państwa poprzez m.in. stworzenie jawnego rejestru umów cywilnoprawnych w sektorze publicznym, nowy wzór jawnych i jednakowych - dla wszystkich zobowiązanych - oświadczeń majątkowych.

Obecnie w oświadczeniach majątkowych np. posłowie wpisują swoje wynagrodzenia, czy diety poselskie w ostatniej części oświadczenia - w formularzu w pozycji "inne dochody osiągane z tytułu zatrudnienia lub innej działalności zarobkowej lub zajęć". Wzór nie zawierał innego miejsca, w którym należało podać wysokość pensji osiąganej z pracy, czy pełnionej funkcji.

Zobacz: Podatki

Teraz w oświadczeniu ma być osobny rozdział - "dochody". Zgodnie z projektem należy wpisać tam dochody i inne przysporzenia majątkowe uzyskane przez osobę zobowiązaną do składania oświadczeń majątkowych oraz jej małżonka w roku poprzedzającym złożenie oświadczenia majątkowego na wskazany dzień.

Mają być to kwoty z umów o pracę, umów zleceń, umów o dzieło, prowadzenia gospodarstwa rolnego lub dopłat związanych z prowadzeniem takiego gospodarstwa. Do oświadczenia będzie się też wpisywało kwoty dochodów z posiadania lub obrotu papierami wartościowymi, akcji lub udziałów w spółkach handlowych, uczestnictwa w osobowych spółkach prawa handlowego, a także z tytułu zasiadania w organach spółek, spółdzielni, fundacji i stowarzyszeń.

Również pieniądze otrzymane za zasiadanie we władzach zarządzających, nadzorczych i kontrolnych firm i instytucji oraz za prowadzenie działalności gospodarczej lub zarządzanie działalnością gospodarczą, będzie należało wpisać do oświadczenia. Znajdą się tam także kwoty diet, rent i emerytur oraz środków uzyskanych z innych źródeł.

W każdym przypadku oprócz kwoty należy podać - zgodnie z formularzem - z jakich źródeł te pieniądze pochodzą.

Oprócz stałych terminów składania oświadczeń, szef CBA będzie mógł zażądać przedstawienia oświadczenia majątkowego na konkretny dzień - poza normalnym corocznym kalendarzem składania takich oświadczeń. Szef CBA będzie mógł nakazać każdej osobie pełniącej funkcję publiczną do złożenia oświadczenia majątkowego, nawet, jeśli te funkcje nie zostały wymienione w ustawie - wynika z założeń projektu ustawy.

Wzór nowego projektowanego oświadczenia majątkowego można znaleźć na stornach KPRM.(PAP)

autor: Aleksander Główczewski

Pracownicy służby zdrowia

Krajowy System Usług