| IFK | IRB | INFORLEX | GAZETA PRAWNA | INFORORGANIZER | APLIKACJE MOBILNE | KARIERA | SKLEP
reklama
Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość budżetowa > Finanse publiczne > Dotacje > Dotacje dla barów mlecznych - zmiany od 1 kwietnia 2015

Dotacje dla barów mlecznych - zmiany od 1 kwietnia 2015

W nowym rozporządzeniu resortu finansów m.in. rozszerzono obowiązujący wykaz surowców do sporządzania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, uproszczono procedury ubiegania się o dotacje oraz sposób naliczania narzutu.

Rozporządzenie ma wejść w życie 1 kwietnia, a resorty mają czas na przesłanie uwag do 24 marca. Ministerstwo Finansów tłumaczy, że krótki termin na zgłaszanie uwag wynika z konieczności szybkiego wejścia w życie rozporządzenia ze względu na "ważny interes społeczny".

W uzasadnieniu do projektu czytamy, że do obecnego rozporządzenia z grudnia 2010 r. przedsiębiorcy prowadzący bary mleczne mieli wiele zastrzeżeń. "Wobec powyższego podjęto dialog z przedsiębiorcami, którego celem było doprecyzowanie zasad dotowania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, przy zachowaniu głównego celu jego wydawania wynikającego z ustawy o pomocy społecznej oraz kierując się racjonalnością wydawania środków publicznych" - napisano.

MF wskazało, że dotowanie posiłków w barach mlecznych jest jedną z form realizacji polityki społecznej państwa, mającej na celu wsparcie osób o najniższych dochodach. Ponieważ celem rozporządzenia nie jest wspieranie rynku gastronomicznego, ale określonej grupy społecznej - rozporządzenie ogranicza dotacje tylko do posiłków mleczno-nabiałowo-jarskich. Natomiast wykaz surowców ograniczono do relatywnie tanich i niezbędnych do przygotowania dotowanych potraw - aby zapewnić ich niską cenę.

"Temu celowi służy również ograniczenie wysokości stosowanego przez przedsiębiorców narzutu na surowce" - wyjaśniło MF. Zgodnie z projektem dotowany posiłek musi być: gotowy do spożycia; mieć charakter mleczno-nabiałowo-jarski; być przetworzony; nie może stanowić towaru handlowego; musi stanowić odrębną pozycję na paragonie fiskalnym lub fakturze.

Zgodnie z określonymi w projekcie wymogami dotowanymi posiłkami będą np. kluski leniwe, gotowane ziemniaki, gotowane buraczki, czy kompot. Podkreślono, że dla zakwalifikowania do posiłków dotowanych nie ma znaczenia, czy posiłek taki jest podawany na jednym talerzu z daniami mięsnymi. W barach mlecznych można bowiem sprzedawać także inne posiłki, np. mięsne.

MF zaznaczyło, że dotowany posiłek musi być natomiast gotowy do spożycia i stanowić odrębną pozycję na paragonie fiskalnym. Oznacza to, że np. pierogi ruskie polane tłuszczem pochodzenia zwierzęcego stanowiące jedną pozycję na paragonie nie spełnią wymogu bycia potrawą mleczno-nabiałowo-jarską i nie uzyskają dotacji. Ale sprzedaż tych pierogów z cebulą bądź ze śmietaną lub samych pozwoli spełnić wymóg takiego posiłku, niezależnie od tego, jakie inne pozycje będą figurować na paragonie fiskalnym (np. okrasa z boczkiem).

"Ważne jest, aby sprzedawany dotowany posiłek był przetworzony. Tym samym nie podlega dotowaniu sprzedaż w barze jabłek, soków w butelkach handlowych czy bochenka chleba, ale podlega sprzedaż soku lub surówki z jabłek, soków czy jogurtów przelanych do szklanek, czy pokrojonego pieczywa stanowiącego część dotowanego posiłku" - wyjaśniło MF. (PAP)

Zobacz również: Średni miesięczny koszt utrzymania w domu pomocy społecznej

reklama

Polecamy artykuły

Narzędzia księgowego

POLECANE

WYNAGRODZENIA

reklama

Ostatnio na forum

Fundusze unijne

ANGIELSKI DLA KSIĘGOWYCH

Eksperci portalu infor.pl

Zbigniew Waz

Managing Partner w Leaware - spółce tworzącej aplikacje mobilne i webowe dla klientów na całym świecie.

Zostań ekspertem portalu Infor.pl »