Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość budżetowa > Sprawozdawczość > Sprawozdawczość budżetowa > Sprawozdania budżetowe 2014 - zmiany

Sprawozdania budżetowe 2014 - zmiany

Zmiany w sprawozdawczości budżetowej wprowadziło rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 16 stycznia 2014 r. w sprawie sprawozdawczości budżetowej, które weszło w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia w Dzienniku Ustaw, czyli 24 stycznia 2014 r. Najistotniejszą zmianą, jaką przewidziano jest rezygnacja z formy pisemnej przy przekazywaniu zdecydowanej większości sprawozdań.

Zmiany w zakresie budżetów jednostek samorządu terytorialnego

W zakresie sprawozdawczości budżetowej jednostek samorządu terytorialnego zwiększono częstotliwość przekazywania sprawozdań budżetowych do Ministerstwa Finansów (bez zmiany częstotliwości ich sporządzania), zmieniono formę przekazywanych sprawozdań przez jednostki samorządu terytorialnego -  sprawozdania Rb-27S, Rb-28S, Rb-28NWS, Rb-30S, Rb-34S, Rb-NDS, Rb-PDP i Rb-ST będą przekazywane wyłącznie w formie elektronicznej opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym. Skrócono także terminy przekazywania sprawozdań budżetowych o 3 dni dla jednostek samorządu terytorialnego i o 6 dni dla regionalnych izb obrachunkowych, a sprawozdania Rb- 30S i Rb-34S będą przekazywane co kwartał, czego konsekwencją jest zmiana w zakresie przekazywania korekt sprawozdań.

Rb-NWS to nowe sprawozdanie (z wykonania planu wydatków jednostki samorządu terytorialnego, które nie wygasły z upływem roku budżetowego, jakie będą sporządzali i składali przewodniczący zarządów jednostek samorządu terytorialnego.

Zmiany w zakresie budżetu środków europejskich

W sprawozdaniu Rb-28UE nastąpiły zmiany prezentowania danych poprzez wprowadzenie obowiązku przedstawiania dodatkowych danych i tabel pomocniczych. Uzupełniono regulację o przepisy występujące w ramach sprawozdawczości budżetu krajowego (stosowanie symbolu 4990, korygowanie sprawozdań łącznych).

Do ważnych zmian należą także te w zakresie sprawozdania Rb- Z PPP służące dostosowaniu regulacji do obowiązującego stanu prawnego.

Przepisy rozporządzenia mają zastosowanie po raz pierwszy do sprawozdań sporządzanych za okresy sprawozdawcze roku 2014 r. Do sporządzania i przekazywania sprawozdania za grudzień 2013 r., za IV kwartały 2013 r. i za rok 2013 zastosowanie miały przepisy rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 3 lutego 2010 r. z pewnymi wyjątkami wskazanymi w nowym rozporządzeniu w §19 ust. 3-6.