REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Dotacje dla barów mlecznych - zmiany od 1 kwietnia 2015

Subskrybuj nas na Youtube
Jedzenie, obiad/ Fot. Fotolia
Jedzenie, obiad/ Fot. Fotolia

REKLAMA

REKLAMA

W nowym rozporządzeniu resortu finansów m.in. rozszerzono obowiązujący wykaz surowców do sporządzania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, uproszczono procedury ubiegania się o dotacje oraz sposób naliczania narzutu.

MF: użycie do potrawy przypraw nie pozbawi baru mlecznego dotacji

Od 1 kwietnia do przyrządzenia dotowanych przez państwo potraw bary mleczne będą mogły wykorzystać ponad dziewięćdziesiąt surowców, w tym m.in. imbir, lubczyk, majeranek, nasiona kolendry czy cynamon - przewiduje projekt rozporządzenia MF w tej sprawie.

REKLAMA

Zmiana to odpowiedź na petycję właścicieli barów mlecznych.

Zaniepokojenie przedsiębiorców prowadzących bary mleczne wywołało rozporządzenie z grudnia ubiegłego roku, które - ich zdaniem - drastycznie ograniczyło listę potraw, na które bary mleczne mogą otrzymywać dotacje ministerialne. Ponad 2 tys. osób podpisało się pod petycją do ministra finansów Mateusza Szczurka z apelem o utrzymanie dotychczasowego wsparcia dla barów mlecznych. Problem polegał na tym, że na liście surowców, z których można przygotowywać dotowane przez państwo potrawy, nie ma przypraw.

Polecamy serwis: Podatki

REKLAMA

Resort finansów opracował nowe przepisy. "Efektem wejścia w życie nowego rozporządzenia będzie wyeliminowanie wątpliwości, które pojawiły się w trakcie stosowana poprzednich zapisów rozporządzenia" - powiedziała PAP rzeczniczka prasowa Ministerstwa Finansów Wiesława Dróżdż. "Projekt powstał we współpracy z przedstawicielami przedsiębiorców prowadzących bary mleczne, którzy zgłaszali uwagi i wnioski dotyczące zasad dotowania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych" - dodała.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Zaznaczyła, że w nowym rozporządzeniu m.in. rozszerzono obowiązujący wykaz surowców do sporządzania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, uproszczono procedury ubiegania się o dotacje oraz sposób naliczania narzutu.

Projekt rozporządzenia ministra finansów w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych trafił do uzgodnień międzyresortowych - został opublikowany na stronie Rządowego Centrum Legislacji. Rozporządzenie to ma określić stawkę dotacji do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, zasady udzielania i rozliczenia dotacji oraz wykaz surowców, z których mogą być wytworzone dotowane posiłki. Lista ta liczy 94 pozycji, o ponad 20 więcej niż w przypadku obecnego rozporządzenia.

Zgodnie z określonymi w projekcie wymaganiami bar mleczny będzie mógł uzyskać dotację do posiłku, jeżeli stawka stosowanego narzutu na surowce służące do przyrządzenia dotowanych potraw nie przekracza 56 proc. ich wartości. Ustalono, że dotacja wyniesie 40 proc. wartości zakupionych surowców (z uwzględnieniem VAT), zużytych do sporządzania posiłków, powiększonej o narzut.

Rozporządzenie ma wejść w życie 1 kwietnia, a resorty mają czas na przesłanie uwag do 24 marca. Ministerstwo Finansów tłumaczy, że krótki termin na zgłaszanie uwag wynika z konieczności szybkiego wejścia w życie rozporządzenia ze względu na "ważny interes społeczny".

W uzasadnieniu do projektu czytamy, że do obecnego rozporządzenia z grudnia 2010 r. przedsiębiorcy prowadzący bary mleczne mieli wiele zastrzeżeń. "Wobec powyższego podjęto dialog z przedsiębiorcami, którego celem było doprecyzowanie zasad dotowania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, przy zachowaniu głównego celu jego wydawania wynikającego z ustawy o pomocy społecznej oraz kierując się racjonalnością wydawania środków publicznych" - napisano.

MF wskazało, że dotowanie posiłków w barach mlecznych jest jedną z form realizacji polityki społecznej państwa, mającej na celu wsparcie osób o najniższych dochodach. Ponieważ celem rozporządzenia nie jest wspieranie rynku gastronomicznego, ale określonej grupy społecznej - rozporządzenie ogranicza dotacje tylko do posiłków mleczno-nabiałowo-jarskich. Natomiast wykaz surowców ograniczono do relatywnie tanich i niezbędnych do przygotowania dotowanych potraw - aby zapewnić ich niską cenę.

"Temu celowi służy również ograniczenie wysokości stosowanego przez przedsiębiorców narzutu na surowce" - wyjaśniło MF. Zgodnie z projektem dotowany posiłek musi być: gotowy do spożycia; mieć charakter mleczno-nabiałowo-jarski; być przetworzony; nie może stanowić towaru handlowego; musi stanowić odrębną pozycję na paragonie fiskalnym lub fakturze.

Zgodnie z określonymi w projekcie wymogami dotowanymi posiłkami będą np. kluski leniwe, gotowane ziemniaki, gotowane buraczki, czy kompot. Podkreślono, że dla zakwalifikowania do posiłków dotowanych nie ma znaczenia, czy posiłek taki jest podawany na jednym talerzu z daniami mięsnymi. W barach mlecznych można bowiem sprzedawać także inne posiłki, np. mięsne.

MF zaznaczyło, że dotowany posiłek musi być natomiast gotowy do spożycia i stanowić odrębną pozycję na paragonie fiskalnym. Oznacza to, że np. pierogi ruskie polane tłuszczem pochodzenia zwierzęcego stanowiące jedną pozycję na paragonie nie spełnią wymogu bycia potrawą mleczno-nabiałowo-jarską i nie uzyskają dotacji. Ale sprzedaż tych pierogów z cebulą bądź ze śmietaną lub samych pozwoli spełnić wymóg takiego posiłku, niezależnie od tego, jakie inne pozycje będą figurować na paragonie fiskalnym (np. okrasa z boczkiem).

"Ważne jest, aby sprzedawany dotowany posiłek był przetworzony. Tym samym nie podlega dotowaniu sprzedaż w barze jabłek, soków w butelkach handlowych czy bochenka chleba, ale podlega sprzedaż soku lub surówki z jabłek, soków czy jogurtów przelanych do szklanek, czy pokrojonego pieczywa stanowiącego część dotowanego posiłku" - wyjaśniło MF. (PAP)

Zobacz również: Średni miesięczny koszt utrzymania w domu pomocy społecznej

Zapisz się na newsletter
Jak dysponowane są finanse publiczne? Bądź na czasie z najnowszymi przepisami, najlepszymi praktykami oraz wskazówkami dotyczącymi księgowości budżetowej – zapisz się na newsletter.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Źródło: PAP

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Autopromocja

REKLAMA

QR Code

REKLAMA

Księgowość budżetowa
Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail
Klasyfikacja i ewidencja wydatku na opłatę za kontrolę sanitarną

Jednostka budżetowa otrzymała decyzję w celu uiszczenia opłaty za przeprowadzoną kontrolę sanitarną, w wyniku której stwierdzono naruszenia wymagań higienicznych i zdrowotnych (art. 36 ust 1 i 2 ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej). Opłata obejmuje wynagrodzenie pracownika, koszty bezpośrednie i pośrednie. W jakim paragrafie klasyfikacji budżetowej oraz na jakich kontach należy ująć ten wydatek?

PIP z nowymi kompetencjami. Reformę zaplanowano na 2026 rok

Możliwość pozyskiwania danych z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i prowadzenia zdalnych kontroli - to najważniejsze uprawnienia, jakie uzyska Państwowa Inspekcja Pracy. Czy deregulacja wpłynie na ograniczenie liczby kontroli?

Brak podpisu na dokumencie. Czy to dowód winy głównego księgowego?

W przypadku stwierdzenia braku podpisu głównego księgowego na dokumencie trzeba ustalić, czy jest to brak zawiniony, czy też nie, i przez kogo.

Zmiana wymiaru czasu pracy. Jaki wymiar urlopu? [Przykłady]

Jak ustalić wymiar urlopu dla pracownika, któremu w trakcie roku kalendarzowego zmieniła się wielkość etatu? Czy przepisy Kodeksu pracy regulują te kwestie?

REKLAMA

Przedsiębiorcy nie będą mieli obowiązku archiwizacji zgłoszeń do ubezpieczeń [Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy]

15 lipca 2025 roku, Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, znany jako UDER42. Nowe przepisy znoszą obowiązek przechowywania papierowych zgłoszeń do ZUS, co ma odciążyć ponad 2,3 mln płatników składek.

IOD w wykazie stanowisk urzędniczych służby cywilnej?

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych po raz kolejny zaapelował o wyodrębnienie stanowiska Inspektora Ochrony Danych w wykazie stanowisk urzędniczych w służbie cywilnej. PUODO podkreśla, iż jest to kluczowe dla należytego wykonywania tej funkcji.

Ważne terminy w sprawozdawczości JST [III kwartał 2025]

Już w lipcu jednostki samorządowe czeka sporo obowiązków. Jakie sprawozdania trzeba złożyć? Jakie są najważniejsze terminy? Oto wykaz!

Czy zmiana normy dobowej pracownika wpływa na wymiar urlopu? [Przykład]

W trakcie roku kalendarzowego może zmienić się dobowa norma czasu pracy. Często dotyczy to pracowników, przedkładających orzeczenie o stopniu niepełnosprawności.

REKLAMA

Kto w 2025 r. ma prawo do dodatkowego urlopu wypoczynkowego? [LISTA]

Standardowo pracownicy mogą skorzystać z puli 20 albo 26 dni urlopu w ciągu roku. Niektórym przysługuje urlop w dłuższym wymiarze. Co to za grupy? Na jakich zasadach przysługuje dodatkowy urlop w 2025 r.? Czy będą kolejne przywileje?

Klasyfikacja budżetowa. Sporo zmian w 2025 i 2026 r. [PROJEKT]

Do uzgodnień i opiniowania został przekazany projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie szczegółowej klasyfikacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych. Nowe przepisy mają na celu dostosowanie istniejących podziałek do ostatnich zmian prawnych.

REKLAMA