Jesteś tutaj: STRONA GŁÓWNA > Księgowość budżetowa > Sprawozdawczość > Pozostałe > Oświadczenia o stanie kontroli zarządczej - nowy obowiązek

Oświadczenia o stanie kontroli zarządczej - nowy obowiązek

Do 30 kwietnia kierownicy jednostek sektora finansów publicznych i ministrowie, jako osoby odpowiedzialne za zapewnienie funkcjonowania adekwatnej, skutecznej i efektywnej kontroli zarządczej w sektorze finansów publicznych, po raz pierwszy mają obowiązek złożenia oświadczenia o stanie kontroli zarządczej.

Kontrola zarządcza w jednostkach sektora finansów publicznych powinna zapewniać, że założone cele i zadania jednostki zostaną osiągnięte. Niestety, nawet najlepiej zorganizowana w danej jednostce kontrola zarządcza nie zagwarantuje, że założone cele zadania zostaną w pełni osiągnięte.

Kto ma obowiązek składania oświadczenia

Pod koniec 2010 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Finansów z 2 grudnia 2010 r. w sprawie wzoru oświadczenia o stanie kontroli zarządczej (Dz.U. z 2010 r. nr 238; poz. 1581) (dalej: rozporządzenie w sprawie wzoru oświadczenia), które nałożyło na ministrów i kierowników jednostek sektora finansów publicznych obowiązek składania oświadczenia o stanie kontroli zarządczej. Rozporządzenie to zostało wydane na podstawie upoważnienia zawartego w art. 70 ust. 6 ustawy z 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (dalej: uofp).

Składanie oświadczeń o stanie kontroli zarządczej ma na celu podkreślenie roli i znaczenia kontroli zarządczej w skutecznym zarządzaniu jednostkami sektora finansów publicznych oraz podkreślenie odpowiedzialności osób składających oświadczenia za funkcjonowanie adekwatnej, skutecznej i efektywnej kontroli zarządczej.

W jakim terminie składać oświadczenie

Ministrowie kierujący działami administracji rządowej składają do 30 kwietnia każdego roku oświadczenie o stanie kontroli zarządczej w zakresie kierowanych działów administracji rządowej (art. 70 ust. 3 uofp). Jednocześnie minister kierujący działem może zobowiązać kierowników jednostek w działach do złożenia oświadczenia o stanie kontroli zarządczej za poprzedni rok w zakresie kierowanych przez nich jednostek.

W uofp nie ma natomiast określonego terminu sporządzania oświadczenia przez zobowiązanych do tego kierowników jednostek w dziale. Minister może zatem określić termin sporządzenia tego dokumentu. Przy określeniu tego terminu minister powinien mieć na uwadze konieczność zgromadzenia informacji na temat oceny kontroli zarządczej w jednostkach w czasie umożliwiającym mu złożenie do 30 kwietnia oświadczenia dla kierowanych przez siebie działów administracji rządowej.

Oświadczenie o stanie kontroli zarządczej podlega publikacji w Biuletynie Informacji Publicznej.

Czytaj także: Kontrola zarządcza – nowy obowiązek dla samorządów>>

Jak wypełnić poszczególne działy oświadczenia

Oświadczenie o stanie kontroli zarządczej sporządza się według załącznika do rozporządzenia w sprawie wzoru oświadczenia.

Czytaj także

Autor: