Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

Sprawozdanie budżetowe, Jednostka budżetowa

Zapisz się na newsletter
Zobacz przykładowy newsletter
Zapisz się
Wpisz poprawny e-mail

Plany finansowe jednostek samorządu terytorialnego

Jednostki organizacyjne podległe samorządowi terytorialnemu muszą najpóźniej do 22 grudnia opracować projekty planów finansowych. Są one przygotowywane na podstawie informacji otrzymanych od zarządu jednostki samorządu terytorialnego.

Wynagrodzenie płatnika z tytułu terminowego wpłacania PIT to dochód jednostki

Wynagrodzenie przysługujące płatnikowi z tytułu terminowego wpłacania PIT jest dochodem jednostki, w związku z czym jednostka zobowiązana jest je przekazać na rachunek budżetu jednostki samorządu terytorialnego. Jak prawidłowo ująć to wynagrodzenie w księgach rachunkowych jednostki?

Wydatki na wymianę akumulatora w samochodzie - klasyfikacja budżetowa

W warsztacie samochodowym wymieniono wyeksploatowany akumulator w samochodzie jednostki. Jednostka otrzymała z warsztatu fakturę, w której jako opis przedmiotu zamówienia wpisano wymianę akumulatora. Czy wydatek wynikający z uregulowania otrzymanej faktury należy zakwalifikować jako usługę, czy jako zakup materiału?

Nieprawidłowości w zakresie udzielania dotacji klubom sportowym

Podstawową nieprawidłowością w jednostkach samorządu terytorialnego jest udzielanie dotacji celowych klubom sportowym na podstawie ustawy o sporcie przez zarząd jednostki samorządu terytorialnego, mimo niepodjęcia przez organ stanowiący tej jednostki stosownej uchwały.

Ewidencja księgowa operacji związanych z usunięciem usterek

Jakie dokumenty księgowe powinna wystawić jednostka budżetowa z tytułu obciążenia wykonawcy karami umownymi oraz kosztami zastępczego usunięcia usterek? Czy mają to być noty księgowe? Jak ująć w ewidencji księgowej operacje związane z zastępczym usunięciem usterek?

Jak ująć w księgach ryczałt za używanie samochodu niebędącego własnością pracodawcy

W jednostce budżetowej od niedawna podpisujemy umowy z pracownikami na używanie do celów służbowych samochodów niebędących własnością pracodawcy. Jakich w związku z tym zapisów należy dokonać w księgach rachunkowych jednostki?

Kontrole RIO: Niestandardowe instrumenty finansowe zagrażają stabilności finansów JST

Samorządy coraz częściej sięgają po niestandardowe instrumenty finansowania zadłużenia. Część z nich ma na celu obejście przepisów o finansach publicznych i limity zadłużenia. Coraz częściej jednak takie działania są badane przez ograny kontrolne i organy ścigania.

Centralizacja VAT - jakie korzyści dla podatnika?

5 września 2016 r. została uchwalona specustawa, normująca zagadnienie centralizacji VAT w samorządach. Kilka rozwiązań w niej zawartych można uznać za dość korzystne dla podatnika.

Spis z natury - nowe stanowisko Komitetu Standardów Rachunkowości

Nowe stanowisko Komitetu Standardów Rachunkowości wyjaśnia problemy merytoryczne i organizacyjne, powstające przy przeprowadzaniu inwentaryzacji drogą spisu z natury zapasów materiałów, towarów, wyrobów gotowych i półproduktów (zwanych zapasami). Inwentaryzacja zapasów drogą spisu z natury stwarza bowiem wiele problemów praktycznych.

Centralizacja VAT w samorządach - obniżenie podatku przez gminy

Gminy nie będą mogły obniżyć kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego. Nowa poprawka do ustawy ma wejść w życie 1 października 2016 r.

Kwalifikacja wpłaty z tytułu odszkodowania

Czy wpłata z tytułu odszkodowania za zniszczony sprzęt może zostać zakwalifikowana jako wznowienie wydatków? Jakie regulacje powinny stosować w takich przypadkach samorządowe jednostki budżetowe?

Rachunki bankowe w samorządowej jednostce budżetowej

Ustawa o finansach publicznych nie określa rodzajów rachunków bankowych, jakie mają obowiązek prowadzić samorządowe jednostki budżetowe. Czym więc powinny kierować się jednostki przy otwieraniu rachunku?

Dokumentowanie wydatków w jednostce budżetowej

Kierowca domu pomocy społecznej (DPS) przedłożył w księgowości kserokopię pokwitowania wpłaty gotówkowej za wydanie karty parkingowej dla samochodu jednostki, służącego do przewozu osób niepełnosprawnych (oryginał potwierdzenia wpłaty został złożony razem z wnioskiem o wydanie karty). Czy na podstawie tej kserokopii można zwrócić kierowcy pieniądze?

Jak wykazywać skutki odroczenia terminu płatności podatku w sprawozdaniach: Rb-27S i Rb-PDP

Podatnik (osoba fizyczna) otrzymał w lutym 2015 r. odroczenie terminu płatności pierwszej i drugiej raty podatku od nieruchomości do końca sierpnia 2015 r. (2 raty po 10 000 zł), z tego w podanym terminie wpłacił tylko 18 000 zł, natomiast 2000 zł pozostało zaległością podatkową na koniec 2015 r. W jaki sposób skutki tej decyzji powinny być wykazane w sprawozdaniach: Rb-27S i Rb-PDP za 2015 r.? Czy ta decyzja powinna być ujęta w sprawozdaniach rocznych: Rb-27S i Rb-PDP, czy tylko w sprawozdaniach półrocznych?

Zadaj pytanie naszemu ekspertowi

Masz wątpliwości przy sporządzaniu sprawozdań budżetowych lub sprawozdań w zakresie operacji finansowych?

Sprawozdania budżetowe po zmianach w 2016 r.

Sprawozdania budżetowe po zmianach po raz pierwszy mają zastosowanie do sprawozdań miesięcznych za marzec 2016 i kwartalnych za I kwartał 2016 r. Najważniejsza zmiana związana jest z możliwością korzystania przez samorządy ze wspólnej obsługi administracyjnej, finansowej i administracyjnej.

Sprawozdanie Rb-27S - nowe zasady

Sprawozdanie Rb-27S według nowych zasad należy sporządzić już za marzec 2016 r. Jak ujmować dochody budżetowe w sprawozdaniu Rb-27S?

Jak odróżniać nakłady inwestycyjne od remontowych

W siedzibie jednostki budżetowej wymieniono windę dla niepełnosprawnych na nowszy model, za który zapłacono 140 000 zł. Czy taką kwotę można zapłacić ze środków remontowych, czy trzeba na to mieć zabezpieczone środki na inwestycje?

Ujmowanie zaangażowania wydatków w sprawozdaniu Rb-28S

Zaangażowanie wydatków wykazuje się w kwotach narastająco od początku do końca roku. Kwota zaangażowania wydatków roku bieżącego nie powinna być niższa aniżeli kwota wykonanych wydatków oraz zaciągniętych zobowiązań, których termin płatności nie przekracza roku budżetowego, za które sporządzane jest sprawozdanie Rb-28S.

Sprawozdania budżetowe – zmiany w 2016 i 2017 r.

Zmiany w zakresie sprawozdań budżetowych, mające wejść w życie w 2016 i 2017 r. wynikają głównie z konieczności dostosowana sprawozdań Rb-70 do nowej struktury zatrudnienia w sądownictwie. Drugim istotnym powodem nowelizacji jest uprawnienie jednostek samorządu terytorialnego do organizacji wspólnej obsługi administracyjnej i finansowej.

Sprawozdania do 22 stycznia 2016 r.

Sprawozdania Rb-27S i Rb-28S za miesiąc grudzień 2015 r. należy złożyć do 22 stycznia 2016 r.

Dochody budżetowe pobierane przez urzędy skarbowe na rzecz jednostki

Dane w Rb-27S mogą się nie bilansować po wykazaniu przez gminę dochodów budżetowych pobieranych przez urzędy skarbowe.

Ewidencja księgowa w jednostkach budżetowych - zmiany od 1 stycznia 2016 r.

Nowe przepisy dotyczące ewidencji księgowej wejdą w życie 1 stycznia 2016 r. Wynikają one głównie ze zmian w ustawie o rachunkowości.

Czy ośrodek sportu i rekreacji może wykazać budowę studni głębinowej w sprawozdaniu Rb-WSa

Ośrodek sportu i rekreacji, będący gminnym zakładem budżetowym, dokonał wydatku polegającego na budowie studni głębinowej. Czy ośrodek może ujmować tego typu wydatki w kodzie 45 klasyfikacji i wykazać w sprawozdaniu Rb-WSa?

Gminy rozliczą VAT razem z jednostkami budżetowymi

Dotychczas jednostki budżetowe były uznawane za osobnych podatników. Jeśli ich obroty roczne przekraczały 150 tys. zł, to rozliczały VAT samodzielnie. Teraz konieczne będzie ich wyrejestrowanie. W nowej rzeczywistości będą musiały nauczyć się funkcjonować jak te jednostki, które ze względu na mniejsze obroty dotychczas nie były zarejestrowane, a co z tym idzie – nie wykazywały sprzedaży.

Terminy w sprawozdawczości - październik 2015

Regionalna Izba Obrachunkowa we Wrocławiu przypomina o najważniejszych terminach w sprawozdawczości jednostek samorządowych w październiku 2015 r.

Czy jednostka niezarejestrowana jako podatnik VAT może wystawiać rachunki

Rozliczana przeze mnie jednostka nie jest zarejestrowana jako podatnik VAT. Czy na gruncie przepisów obowiązujących od 1 stycznia 2014 r. nadal możemy wystawiać rachunki?

Czy można zaciągnąć zobowiązanie na poczet zamówienia bez zatwierdzonego planu finansowego

Czy jednostka budżetowa może zaciągnąć jednorazowe zobowiązanie na kolejny rok na poczet zamówienia publicznego bez zatwierdzonego planu finansowego na ten rok?

Gminne jednostki budżetowe nie są podatnikami VAT

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TS UE) stwierdził, że "podmioty prawa publicznego, takie jak gminne jednostki budżetowe będące przedmiotem postępowania głównego, nie mogą być uznane za podatników podatku od wartości dodanej, ponieważ nie spełniają kryterium samodzielności przewidzianego w tym przepisie".

Czy dział księgowości jednostki samorządowej może kupić słowniki języka polskiego

Gmina często rozstrzyga wątpliwości związane ze swoimi obowiązkami jako płatnik, występując o indywidualne interpretacje. We wnioskach ORD-IN pojawia się niekiedy konieczność odwołania się do słowników języka polskiego. Czy można tą potrzebą uzasadnić zakup słownika języka polskiego przez dział księgowości gminy lub jej jednostki? Czy uzasadniony będzie zakup kilku takich słowników?

Jakie kwalifikacje musi mieć księgowa

W minimalnych wymaganiach kwalifikacyjnych na stanowisko urzędnicze - księgowa jest określone, że księgową może być osoba z wyższym wykształceniem, jednakże jest przypis, że musi to być osoba z wykształceniem wyższym o odpowiedniej specjalności umożliwiające wykonywanie zadań na stanowisku, a w odniesieniu do stanowisk urzędniczych i kierowniczych stanowisk urzędniczych, na których stosunek pracy nawiązano na podstawie umowy o pracę, a także wymagania określone w ustawie stosownie do opisu stanowiska. Czy w związku z określeniem "odpowiedniej specjalności umożliwiające wykonywanie zadań na stanowisku" księgową może być osoba, która posiada wykształcenie wyższe administracja?

Najbliższe terminy w sprawozdawczości - lipiec 2015

Regionalna Izba Obrachunkowa w Opolu przypomina o najważniejszych terminach w sprawozdawczości w lipcu 2015 r.

Umowa zlecenia w urzędzie

Dyrektorzy generalni mogą zatrudniać na kontraktach cywilnoprawnych inne osoby, w tym studentów, którzy będą pomagać urzędnikom w realizacji niektórych zadań. Zainteresowani nie mogą jednak domagać się ustalenia istnienia stosunku pracy. Tak orzekł Sąd Najwyższy.

Terminy w sprawozdawczości - lipiec 2015

Poznaj najważniejsze terminy w sprawozdawczości w lipcu 2015 r. Za wrocławską RIO prezentujemy kalendarium dla jednostek samorządu terytorialnego.

Korekty sprawozdań Rb-PDP i Rb-27S

Korekty sprawozdań Rb-PDP oraz Rb-27S należy przesłać do regionalnej izby obrachunkowej do 30 czerwca 2015 roku.

Sprawozdania zbiorcze Rb-27S i Rb-28S w miesiącach niekończących kwartału

Polityka rachunkowości powinna określać termin sporządzania sprawozdań zbiorczych Rb-27S i Rb-28S za miesiące niekończące kwartału. W jakim terminie?

Dwa jednostkowe sprawozdania Rb-27S – z organu i z jednostki

Czy prawidłowym jest sporządzanie dwóch jednostkowych sprawozdań Rb-27S jednego z organu i jednego z jednostki?

Terminy w sprawozdawczości jednostek samorządowych - czerwiec 2015

Prezentujemy najważniejsze terminy w sprawozdawczości jednostek samorządu terytorialnego w czerwcu 2015 r. Jeżeli termin przekazania sprawozdania przypada na dzień ustawowo wolny od pracy, to uważa się go za zachowany, jeżeli przed jego upływem pismo zostało nadane w polskiej placówce pocztowej operatora publicznego - KPA art. 57 § 5 pkt 2 ustawy z 14 czerwca 1960 r.

MF rozważa odmrożenie płac w budżetówce

Z pewnością bardzo poważnie rozważany będzie ruch w funduszu płac, czyli potocznie mówiąc odmrożenie płac w budżetówce" - powiedział minister. Choć - wskazał - "trzeba dodać, że płace w ostatnich latach rosły np. w przypadku nauczycieli, nauczycieli akademickich czy służb mundurowych". Według niego odmrożenie płac w niektórych branżach może mieć miejsce w 2016 r.

Terminy w sprawozdawczości - maj 2015

Regionalna Izba Obrachunkowa we Wrocławiu przypomina o najważniejszych terminach w sprawozdawczości jednostek samorządowych w maju 2015 roku.

Jak udokumentować sprzedaż przez jednostkę używanych komputerów

Jednostka (powiatowy urząd pracy) nie jest podatnikiem VAT. Przykładowo, obciążając inne jednostki kosztami mediów, wystawiamy noty obciążeniowe. Obecnie zamierzamy sprzedać używane komputery. Jaki dowód powinniśmy wystawić nabywcom?

Urzędnicy zarabiają coraz więcej

Maleje liczba osób, które są zainteresowane zatrudnieniem w administracji rządowej. Wzrasta za to liczba odchodzących doświadczonych pracowników

Sprawozdania budżetowe za kwiecień i I kwartał 2015 r.

Generalnie zmiany wprowadzone nowelą mają zastosowanie po raz pierwszy do sprawozdań miesięcznych za kwiecień 2015 r., kwartalnych za I kwartał 2015 r. i sprawozdań Rb-WSa i Rb-WSb za rok 2015. Jedynie sprawozdania Rb-33, Rb-35 i Rb-40 sporządza się za I kwartał 2015 r. zgodnie z przepisami dotychczasowego rozporządzenia. Jest tak z uwagi na uruchomienie dopiero od 1 lipca 2015 r. nowej funkcjonalności w Informatycznym Systemie Obsługi Budżetu Państwa TREZOR 3.0.

Kaucja najmu w sprawozdaniu Rb-N

Kaucje otrzymywane przez jednostkę od najemców, jako zabezpieczenie roszczeń, nie podlegają wykazaniu ani w sprawozdaniu RB-N, ani w sprawozdaniu RB-Z, natomiast kaucje wpłacane przez jednostkę podlegają wykazaniu w sprawozdaniu RB-N.

Sprawozdawczość budżetowa od 1 kwietnia 2015 r.

Przepisy nowelizowanego rozporządzenia będą miały zastosowanie po raz pierwszy do sprawozdań miesięcznych za kwiecień 2015 r. i kwartalnych za I kwartał 2015 r., z wyjątkiem sprawozdań Rb-33, Rb-35 i Rb-40 oraz Rb-WSa i Rb-WSb za rok 2015.

Najbliższe terminy w sprawozdawczości - kwiecień 2015

Za Regionalną Izbą Obrachunkową prezentujemy nadchodzące terminy w sprawozdawczości jednostek samorządowych do końca kwietnia 2015 r.

Izba i urzędy skarbowe połączone w jedną jednostkę budżetową

Zgodnie z nowelizacją izba skarbowa i podległe jej urzędy skarbowe staną się jedną jednostką budżetową. Zadania dyrektora generalnego oraz kierownika jednostki budżetowej pełnił będzie dyrektor izby skarbowej, natomiast pracodawcą osób zatrudnionych w tak rozumianym urzędzie będzie izba skarbowa.

Terminy przekazywania sprawozdań jednostkowych w przypadku dni wolnych od pracy

Nieprzekazanie w terminie sprawozdania z wykonania procesów gromadzenia środków publicznych i ich rozdysponowania jest naruszeniem dyscypliny finansów publicznych (art. 18 pkt 2 ustawy z 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych).

Terminy w sprawozdawczości jednostek samorządowych - marzec 2015

Prezentujemy najważniejsze terminy w sprawozdawczości dla jednostek samorządu terytorialnego w marcu 2015 r.

Podsumowanie zmian dotyczących sprawozdawczości budżetowej w 2014 r.

Po długim okresie oczekiwania, z dniem 24 stycznia 2014 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Finansów z 16 stycznia 2014 r. w sprawie sprawozdawczości budżetowej. Rozporządzenie to wprowadziło szereg zmian zarówno w zakresie sposobu, terminu, jak i zasad sporządzania sprawozdań budżetowych.